Cacio e pepe, enkel god pasta

Italienarna kan ju verkligen detta med enkel, god mat. Detta är en klassiker som går snabbt att laga och som smakar gudomligt. Cacio e pepe betyder ost och peppar, och så minimalistiskt är det faktiskt.
 
Ingredienser till 2 personer:
 
200 g pasta, gärna spaghetti eller bucatini
 
4 msk smör i kuber
 
2 tsk grovmald svartpeppar
 
4 dl finriven parmesan, eller en blandning av parmesan och pecorino
 
 
Koka pastan i salt vatten tills den är nästan färdig. Häll ut vattnet men spara 2 dl till senare.
 
Under tiden som pastan kokar så smälter du 2 msk smör i stekpanna på medium värme. Ha i svartpeppar och rör om tills den är rostad och fin, ca en minut.
 
Häll i 1 dl av vattnet från pastakokningen, och blanda i pasta och resten av smöret och sänk värmen. 
 
Blanda i osten, och rör om och låt puttra till pastan är al dente och täckt av såsen. Om det blir för torrrt häller du på mer vatten.

Buon appetito!
 
 
cacio e pepe - italienskt - middag - parmesan - pasta - pecorino - snabblagat - spaghetti

Laks med mexikansk majssallad och pico de gallo

 
Gårdagens middag blev en härlig bit lax med chillirub, pico de gallo och en mexikansk majssallad som kallas esquites. Pico de gallo är en spicy salsa med chilli, lök, tomat och koriander som jag ofta använder hemma. Esquites är en fantastisk side dish som jag alltid måste göra extra stor portion av eftersom jag tuggar i mig hälften innan resten av maten är klar....

Laxen fick en rub över sig som bestod av 2 msk salt, 2 msk chillipulver och 1 msk brunt socker. Stekte sen laxen med skinnet ner och vände runt den snabbt i pannan precis när den fått önskad temperatur. Jag gillar laxen lite rå i mitten, men det är ju en smaksak.
 
Pico de gallo:
 
6 tomater
1 gul lök
1 hel chilli eller mer om man vill
1 bunt koriander
Saft från en 1 lime
flingsalt
 
Hacka lök och tomater i små delar, gärna runt 0.5 cm stora kuber. Chillin och koriandern finhackas något mer och blandas i. Ha i så mycket lime som behövs för att få en syrlig smak, och strö över flingsalt.
 
Esquites
 
2 burkar majs a 400 g, eller majs från 4 hela majskolvar
3 msk majonnäs (helst Hellmanns eller Kewpie om man inte lagar själv)
75 g parmesan, pecorino eller feta ost (får du tag på cotija ost så använd det, dock svårt att hitta)
1.5 dl finhackad vårlök
1.5 dl finhackad koriander
1 hel jalapeno utan frön, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna på fint rivjärn (microplane rekommenderas...)
2 msk lime juice
Chillipulver eller flingor att smaka till med
 
Värm lite olja i en stekpanna på hög värme. Ha i majs, salta och låt ligga till de får brun yta. Sen rör du om och gör likadant så att alla majskorn har en fin färg. De ska vara gula med brynta fläckar på.
 
Blanda ihop alla andra ingredienser och mixa i den fortfarande varma majsen. Serveras varmt eller i rumstemperatur. 
 
 
 
esquites - lax - majs - majssallad - mexico - pico de gallo - salsa - tillbehör