Congee, mättande frukostmat

 
 
Congee är en risgröt eller rissoppa som äts i olika varianter i många asiatiska länder. Ursprungligen tros den vara från kina men den har sen spridit sig till länderna runtomkring.
Det är en mättande start på dagen, som kan varieras i det oändliga med olika toppings. Om man bor på hotell i exempelvis Kina eller Thailand så är det inte ovanligt att få congee på frukostbuffén med tiotals olika toppingar. Det är även en enkel rätt att laga, så köp hem ris och kör igång. Jag gillar min congee med konsistens som en ganska lite blötare variant av risotto, men många serverar den mer som en soppa.
 
Congee med ingefära och kyckling:
 
2.5 dl ris
1.2 liter god kycklingbuljong
Ingefära efter smak
Valfria toppings, till exempel syltad lök, friterad lök, strimlad ingefära, kycklingbitar, räkor, koriander, vårlök, syltade grönsaker, kokt ägg eller vad man önskar.
 
Koka riset i buljongen med strimlad ingefära i ca 1.5 timmar till det får lämplig konsistens. Smaka av med salt, eller fisksås om du vill ha en mer asiatisk touch. Servera i skålar med toppings.
 
Piece of cake! Och om du har tryckkokare kan du göra det på en halvtimme.
 
 
 
asiatisk - congee - frukost - ris